IZBORI SE!
(za studente i studentice)

Dragi studenti i studentice,
da li ste spremni da mijenjate svijet?

Mi vjerujemo da ravnopravnost može postati dio svakodnevnog života, ali potrebna nam je i vaša energija, želja, ideja i motivacija da to i ostvarimo. Za početak, potrebno je da vjerujete da možete mijenjati svijet jer to je znak da možemo početi!

ISPLANIRAJ, AKTIVIRAJ, INSPIRIŠI!

Postoji mnogo načina putem koji se možeš boriti za ravnopravnost žena i muškaraca i to na svom fakultetu! Potrebno je samo da napraviš plan po kojem ćeš raditi, da si spreman/na na akciju, te da svojim radom i motivacijom inspirišeš druge! Već danas možete početi kreirati svijet u kojem ćemo svi biti #JednakoVrijedni!

Studentska mreža/klub                                      

Studentske mreže i klubovi su odličan način za organizaciju zajedničkih aktivnosti putem kojih možete razgovarati na temu ravnopravnosti. Studentske mreže i klubovi vam dozvoljavaju da prikupljate znanja, razmjenjujete iskustva, upoznate druge studente i studentice sa sličnim ciljevima, a pri tome se zalažete da svi vi na vašem fakultetu budete #JednakoVrijedni!

Promo događaj

Nakon što okupiš studente i studentice i razmijenite iskustva i ideje, organizujte svoj prvi događaj na temu ravnopravnosti. To može biti radionica ili seminar na fakultetu, može biti ulična akcija ili možete organizovati sedmicu ravnopravnosti kroz koju ćete implementirati sve svoje inicijative. Vi odlučite, a mi vam stojimo na raspolaganju za svaki vid podrške.

Budite online

Društvene mreže su odličan alat koji nam pomaže da povećamo svoju vidljivost. Iskoristimo ih na pravi način! Neka ravnopravnost postane glavna tema i na društvenim mrežama, a ti studenti i studenice poput tebe nam u tome mogu pomoći!

Ako imaš Facebook profil, možeš:

– lajkati i podijeliti Facebook stranicu kampanje sa svojim prijateljima

– pozvati prijatelje da i oni lajkaju i podijele

-postaviti logo kampanje kao svoju sliku naslovnice (cover)

-fotografisati se sa jednim od naših hashtagov-a ( #JednkoVrijedni i #JaSamTuZaNju) i postaviti to kao svoju profilnu fotografiju

-poslati nam link ukoliko si napisao/la blog/članak/priču ili si napravio/la fotografiju na temu ravnopravnopravnosti spolova i želiš biti dio ove priče

Ako imaš Instagram profil, možeš:

-zapratiti naš profil, postaviti na svoj story, označiti nas i pozvati druge da nas prate

-fotografisati se sa jednim od naših hashtagov-a( #JednakoVrijedni i #JaSamTuZaNju), objaviti na svom profilu uz iste hashtag-ove te pozvati prijatelje da urade isto

Ako imaš Twitter profil, možeš:

-pratiti naš profil

-dijeliti naše objave sa svojim Twitter prijateljima

Ukoliko imaš web stranicu ili blog, preuzmi naš web banner. Ukoliko dimenzije ne odgovaraju, javi nam se sa željenim dimenzijama, a mi ćemo poslati banner u najkraćem roku.

Ukoliko želiš doprinijeti borbi za ravnopravnost spolova i želiš podijeliti svoju ličnu priču, a pri tome ne želiš otkriti svoj identitet, pošalji nam je u inbox naše Facebook stranice. Tvoji podaci neće biti otkriveno, a priča će biti podijeljena sa hiljadama koji podržavaju kampanju.

Ukoliko ipak ne koristiš društvene mreže, link sa obrascem za popunjavanje peticije pošalji putem vibera svojim najbližim prijateljima jer svi treba da znaju da smo #JednakoVrijedni!

Pridružite nam se na terenu

Naši volonteri vrijedno će raditi na terenu kako bismo svima pokazali koliko nam je ravnopravnost bitna! Ukoliko imaš ideju kako unaprijediti naše aktivnosti ili ipak samo nam se želiš pridružiti, javi nam se na ravnopravnost@kameleon.ba

Budite kreativni

Iskoristite maštu na pravi način! Okupite kreativne studente i studentice, napravite priče, fotografije ili čak film na temu ravnopravnosti! Vaša kreativna djela ćemo rado dijeliti na našim stranicama gdje će ih vidjeti na hiljade ljudi, a na vama je da te hiljade nagovorite da postanu dio ove priče. Granice ne postoje!

Želite volontirati?

Studentski život nudi bezbroj prilika, a volontiranje je ono što svakako trebate probati. Nije važno da li imate volontersku pozadinu ili bi vam ovo bio prvi put da zakoračite u svijet volontiranja, važno je da želite biti dio ove priče. Javite nam se na volonter@kameleon.ba da zajedno mijenjamo svijet!

Ali nemoj tu stati! Napiši nam šta za tebe znači ravnopravnost i šta bi ti uradio/la kada bi imao/la priliku da mijenjaš svijet. Svoje ideje, priče, fotografije šalji na ravnopravnost@kameleon.ba

Hvala što mijenjate svijet sa nama!