izbori se (za kompanije)

NVO ”Radio Kameleon-otvorena mreža ljudskih prava i demokratije” provodi kampanju ”IZBORI se za RAVNOPRAVNOST”  u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

Kampanja ”IZBORI se za RAVNOPRAVNOST” ima fokus na društvenom i ekonomskom angažmanu žena u budućnosti Bosne i Hercegovine!   Kampanjom se zalažemo se za ravnopravnost spolova u našoj državi  i kreiramo platformu putem koje građani i građanke iz cijele Bosne i Hercegovine mogu postati dio promjene, a to mogu uraditi tako što će biti  1 od 100 000 osoba koje će potpisati peticiju i dati svoj glas podrške. Naša kampanja zepočela je 01.januara 2019.godine, a rezultat je nepoštivanja Zakona o ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini i položaja žena u politici.

Cilj kampanje jeste prikupiti 100 000 potpisa podrške inicijativi za rodnu ravnopravnost žena u politici, nakon čega ćemo podstaknuti donosioce odluka na promjene i poštivanje Zakona!

IZBORI se za RAVNOPRAVNOST  poziva žene i muškarce  da zajedno stoje kao ravnopravni partneri za stvaranje zajedničke vizije boljeg društva za sve.  Jer odlučne žene i pravi muškarci mogu mijenjati svijet.

Kao vođe na vašem radnom mjestu i Vi možete podržati ovu kampanju potičući vaše kolege i kolegice da potpišu peticiju i da shvate da #JednakoVrijedni radimo bolje!

Radujemo se promjeni svijeta s vama!

PET KORAKA DO RAVNOPRAVNOSTI NA RADNOM MJESTU

Svaki, pa čak i najmanji pojedinačni angažman jedan je korak bliže ravnopravnom društvu. U narednih pet koraka možete vidjeti kako baš vi možete podržati ravnopravnost na radnom mjestu!

Planirajte

Rezervišite  vrijeme nakon posla ili tokom pauze za ručak ili kafu i razgovarajte sa  vašim uposlenicima i uposlenicama na temu ravnopravnosti. Njihovi stavovi ključni su za razumijevanje prepreka ravnopravnosti  kao što su stereotipi i njihov utjecaj na društvo.

Organizujte seminar

Obuka o ravnopravnosti spolova bitna je za pomicanje perspektiva – s obzirom na spol. Stereotipi su nažalost ukorijenjeni dio našeg društva, a mnogi ljudi trebaju podršku kako bi razumjeli ono što može uzrokovati nejednakost ili diskriminaciju u društvu. Nakon što razumiju, potrebno je raditi na suzbijanju stereotipa i diskriminacije te pričati o značaju ravnopravnosti na radnom mjestu, ali i životu uopšteno.

Podržite i Vi

Nakon što Vaši uposlenici i uposlenice shvate značaj ravnopravnosti, vrijeme je da se i Vaša imena nađu među naših 100 000. Svoj potpis podrške možete dati online putem stranice www.izborise.com a ukoliko se odlučite sve skupiti u printanoj formi, pišite nam na ravnopravnost@kameleon.ba, a mi ćemo se organizovati da preuzmemo Vaše potpise.

Inspirišite i Vaše partnere!

Svojim zalaganjem inspirišite i Vaše partnere! Neka i njihove kompanije stave ravnopravnost na prvo mjesto jer kada su uposlenici i uposlenice #JednakoVrijedni, firme rade bolje!

Razgovarajte!

Neka se među temama Vaših razgovora nađe i ravnopravnost! Recite Vašoj porodici i prijateljima o kampanji ”Izbori se za ravnopravnost”, potpišite peticiju, dajte svoj glas podrške, zapratite nas na društvenim mrežama, fotografišite se uz naše hashtag-ove i pomozite nam da mijenjamo svijet! Jer odlučne žene i pravi muškarci to mogu!

Zašto nam je bitna ravnopravnost  na radnom mjestu?

Prema trenutnim procjenama, ravnopravnost na radnom mjestu će u potpunosti biti zastupljena tek 2095.godine, a to znači da većina nas neće doživjeti da vidi kako to izgleda.

Upravo zbog toga baš mi se moramo pobrinuti da promjene počnu već sada, kako bi generacijama koje dolaze poslije nas ravnopravnost bila zastupljena u svakoj sferi života.  Te generacije će znati  da nismo mirno sjedili i da smo napravili razliku. Moramo osigurati da ravnopravnost  bude u središtu svega što radimo, bilo da idemo na posao, vodimo djecu u školu, treniramo neki sport ili gledamo televiziju.

Svako radno mjesto je drugačije, a ono što im može biti zajedničko jeste to da ono predstavlja prostor u kojem vlada kreativnost i produktivnost te zdrava radna atmosfera, a to možete postići ukoliko su vaši uposlenici i uposlenice zadovoljni i ukoliko znaju da su #JednakoVrijedni!

Istraživanja pokazuju da ravnopravnost spolova ima pozitivan učinak na kompanije i radna mjesta, a to se ogleda u:

-poboljšanoj  produktivnosti

-povećanoj organizacijskoj učinkovitosti

-poboljšanoj sposobnost kompanije  da privuče talente i zadrže uposlenike

-poboljšanoj organizacijska reputaciji i ugledu kompanije

 

Pridružite se i našoj online kampanji!

Ako imate Facebook profil, možete:

– lajkati i podijeliti Facebook stranicu kampanje sa vašim prijateljima i poslovnim partnerima

– pozvati prijatelje da i oni lajkaju i podijele

-postaviti logo kampanje kao svoju sliku naslovnice (cover)

-fotografisati se sa jednim od naših hashtagov-a ( #JednkoVrijedni i #JaSamTuZaNju) i postaviti to kao svoju profilnu fotografiju

-podijeliti našu stranicu na oficijelnoj stranici Vaše kompanije

Ako imte  Instagram profil, možete:

-zapratiti naš profil, postaviti na svoj story, označiti nas i pozvati druge da nas prate

-fotografisati se sa jednim od naših hashtagov-a( #JednakoVrijedni i #JaSamTuZaNju), objaviti na svom profilu uz iste hashtag-ove te pozvati prijatelje da urade isto

Ako imate Twitter profil, možete:

-pratiti naš profil

-dijeliti naše objave sa svojim Twitter prijateljima

Za više informacija posjetite našu web stranicu www.izborise.com a ukoliko imate kakvih pitanja ili sugestija pišite nam na ravnopravnost@kameleon.ba.

Rado ćemo Vam se odazvati! Hvala Vam što želite da sa nama mijenjate svijet!