O INICIJATIVI

BUDI PROMJENA KOJU ŽELIŠ DA VIDIŠ

I ti si pozvan/a da doprineseš i ubrzaš promjene koje želiš da vidiš u bh društvu.

Prvi korak, na ovom putu od hiljadu milja je tvoj potpis za peticiju #100 000!

Fokus građanske inicijative ”IZBORIMO se za RAVNOPRAVNOST” je na društvenom i ekonomskom osnaživanju žena za budućnost Bosne i Hercegovine. Zalažemo se da podržimo punu implementaciju Zakona o ravnopravnosti spolova i kreiramo zajednicu(platformu), koja će biti sredstvo svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine.

Jedan od ciljeva kampanje jeste prikupiti 100 000 potpisa podrške inicijativi za rodnu ravnopravnost! 100.000 potpisa je snaga kojom ćemo podstaknuti donosioce odluka na puno poštivanje Zakona o ravnopravnosti! Potom ćemo zajedno nastaviti sa aktivnostima i promatrati/mjeriti šire slike u javnosti.

Pozivamo sve žene i muškarce da zajedno, kao ravnopravni partneri, učestvujemo u kreiranju društva jednakih mogućnosti danas, ali i da stvaramo zajedničku viziju „prijateljski orijentisanog“ društva za sve, u budućnosti. Samo odlučni i ravnopravni možemo mijenjati svijet!

kako se uključiti?

Akcija ”IZBORIMO se za RAVNOPRAVNOST” namijenjena je svima koji su svjesni vrijednosti ljudskih prava i sloboda za kvalitet življenja i društva okrenutog svojim građanima i građankama, svima onima kojima diskriminacija ni po kojem osnovu nije opcija življenja!

Svako od nas se može aktivno uključiti i doprinijeti misiji i ciljevima kampanje. Pozivajte prijatelje, dijelite, pišite svoje priče i blogove na platformi izborise.com

Komunikacija prema mladima (i ženama i muškarcima) kroz online kampanju poziva, educira ali i zbližava sve mlade ujedinjene kroz zajedničke ciljeve i vrijednosti ljudskih prava i sloboda.

Akcija ”IZBORI se za RAVNOPRAVNOST” sprovodi se u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

RAVNOPRAVNA…?

 

Izazovi, gdje testiramo sami sebe, kao pojedinci i društvo, gdje pokušavamo srušiti stereotipe kreirane stoljećima, daju nam vjeru da ono što hoćemo i možemo, a možemo kreirati budućnost ,u kojoj će, bez obzira da li sam muškarac ili žena, da li je moje djete dječak ili djevojčica, za nas, za njih postoji prostor ravnopravnih mogućnosti. Na trenutak zamislimo takvo društvo, samo na trenutak i potom se upitajmo, kako se osjećamo? Ja se osjećam dobro! A ti? Tvoj potpis je još jedan korak na putu da nas se #100.000 osjeća dobro!

O NAMA

 

NVO “Radio Kameleon-otvorena mreža ljudskih prava i demokratije” je nezavisna, nevladina, neprofitna organizacija osnovana 2003. godine u cilju pozitivnog doprinošenja mijenjanju okruženja za kreiranje javnih politika i implementacije zakona i prava u Bosni i Hercegovini – čineći ih više transparentnim i inkluzivnim, baziranim na dokazima i orijentisanim ka EU

Kako je sve počelo?

Naša borba za ravnopravnost započela je prošle godine na Festivalu savremene žene kada smo razgovarali o snazi žene, njenom utjecaju na društvo i napredak kroz povijest, o njenoj ulozi u raznim područjima. Osvrnuli smo se na pitanje kako uspjehe svih posebnih žena kroz historiju pozicionirati na društvenoj ljestvici i stvoriti inspirativne uzore za mlade naraštaje djevojaka i djevojčica. No, ne samo djevojaka i djevojčica nego i ključnih političkih igrača koji kreiraju preduvjete za ekonomski, politički, društveni napredak jedne zemlje, da prepoznaju, a potom i osiguraju prostor za pozicioniranje žene u svim segmentima društvenog i političkog života.

Niko do sada nije uspio u potpunosti definirati šta je to što je ključna prepreka stvarnoj rodnoj ravnopravnosti u regionu i u svijetu uopšte. Opći stav svih sudionica i sudionika je da je u pitanju samo deklarativna, ali ne i stvarna saglasnost glavnih političkih aktera za rodnu ravnopravnost. Vidljivost žena, čak i tamo gdje su nositeljice ključnih aktivnosti i kreiranja političkih strategija je minimalna.

Mi smo ujedinili ideju savremene, urbane, slobodne i uspješne žene u jednom festivalu i postavili je na mjesto koje joj pripada u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ona je tu, svjesna i spremna preuzeti odgovornost za sudbinu svoje zemlje rame uz rame s muškarcem.

Upravo zato, potpišite našu peticiju kojom tražimo implementaciju ravnopravnosti spolova i pridružite nam se u ovom historijskom trenutku!